понеділок, 23 липня 2018 р.

Огляд альбому "Рушники наддніпрянської України" (упорядник Т. Лозинський)

Коли вже цей альбом потрапив до моїх рук, я напишу мої враження. Якось важкувато знайти відгуки на нього. А він коштує зовсім недешево!
 

"Рушники наддніпрянської України" - це не книга, а альбом (більшість вмісту займають  фотографії). Видавництво - поліграфічна фірма "Майстер книг".
Альбом великий ( 23х33 см), і товстий (має 376 сторінок),  і важкий - близько двох з половиною кілограм ваги. (важить майже як кішка, та на руках будь-яка кішка здається легшою за нього, незважаючи на показники вагів). Береш його, кажеш "ох!" і відразу відчуваєш, що "маєш річ" :)
Тверда палітурка, має паперову суперобкладинку.  Без суперобладинки виглядає ось так:


Цитую : "У виданні представлено найяскравіші зразки вишитих і тканих рушників кін. XVIII - поч. XX ст. із Полтавщини, Сумщини, Харківщини, Київщини, Чернігівщини, Черкащини, Житомирщини, Дніпровщини."



Близько половини альбому присвячена рушникам вишиваним. В основному це "кілкові" рушники, що вивішували у хаті  на великі релігійні та родинні свята.
Ось кілька прикладів:


Друга половина присвячена рушникам тканим ( "київські", "чернігівські"; а найбільше - "кролевецьких").



( Фотографії викладені виключно з ознайомчою метою, і тому вони невеликі  )
Для кожного рушника вказано, звідкіля він походить і час його створення.
Якщо ви хочете вишити подібне, цей альбом буде добрим натхненням для малювання візерунків.
(Додам: самі техніки вишивання  можна подивитися у практичних посібниках, присвячених  швам. Наприклад, у "Вишивка козацької старшини XVII-XVIII століть. Техніки")
Другою половиною альбому милуюсь просто так... У мене немає ткацького станку.

Моє враження : чудовий альбом, якщо закрити очі на його вартість. Справжні старовинні візерунки, цікаві і таємничі. Різноманітні техніки. Кольорові великі фото, іноді буває додаткове збільшене фото окремих візерунків, де видко структуру полотна і як лягають нитки. 
Кладете альбом, як старовиниий фоліант, на коліна, гортаєте великі сторінки з червоними взорами, у яких закодовані людські думки, вдихаєте запахи свіжої поліграфії (які є невід'ємною складовою задоволення). Чашка чорного чаю і тарілочка з печивом стоять трохи на відстані, бо не можна ризикувати, гортаючи фоліанти :} Запахи , шелест аркушів, і структура паперу під пальцями - те, чого не вистачає книжкам у електронному вигляді.
Враження людини, яка до вишивання взагалі не має відношення: "а де рушники вишиті хрестиком?" 😐  А брокарівських рушників тут немає! Я не помітила цього, доки не почула  питання...
Це ні в якому разі не шкодить альбому, адже книжок з хрестиковими брокарами дуже багато! Настільки багато, що більшість люду просто не уявляють іншого рушника, окрім хрестикового. А приміром, розкішні полтавські рушники, рясно вишиті ланцюжком  по всьому полю, просто проходять крізь пам'ять людей і не затримуються там, наче вони якісь міфічні і нереальні... Частково я згодна - вони просто фантастичні!..


Я довго  не знаходила видань по рушникам, шитим різноманітними рушниковими швами, з вазонами пишних квітів, розкішними деревами життя, янголами і птахами, осипані зірками, оперезані квітучими лозами на усю довжину - і родом  з моєї області.
Даний альбом  заповнив цей пробіл, я  задоволена.    🐹

2 коментарі:

  1. Очень интересно! Спасибо за информацию и фотографии!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Рада, якщо огляд стане Вам в нагоді. Я сама трохи нервувала, коли чекала на альбом, бо не знала, чого саме чекати.

      Видалити