вівторок, 6 листопада 2018 р.

Гольниці.



Були собі колись дві  мальовані дерев'яні чарочки. Вони стояли у серванті, поруч з великими тарелями, бокалами та іншим посудом, яким милуються і який бережуть для  великих святкувань. З цих чарок ніхто не пив. Всередині вони нефарбовані. Думаю, що вони суто декоративні. За оповідками,  куповані  понад 40 років тому десь у Карпатах. Одну чарку я поставила на свою полицю, дивилась на неї, і все збиралася перетворити на  якусь ужиткову річ. Вчора увечері несподівано взяла та зробила. Це  - "гольниця-що-стоїть-на-видноті", і до якої можна дотягтися, не встаючи зі стільця. Часто мені така і треба. До того ж, вона вінтажна, схожа на казковий тюльпан, і це приємно.
У рукодільних коробках лежать ще дві гольниці, то зовсім інша справа, у них інше призначення і я не завжди користуюся тими коробками.
Одна гольниця -  біскорню (вона промайнула у блозі минулої осені),  за визначенням  чітко "гольниця-для-печворк-коробки", тобто користуюся нею, коли роблю процес з тої коробки, і рясно втикаю  кравецькі булавки для зметування.
Друга - гольниця-книжечка, у ній голки, якими користуюся  зрідка - голка для стрічок,  в'язальна,  циганська, експериментальна з двома кінчиками , та інші. Здається, я її не показувала.

Blackbird Designs "Peacock Needlebook" ( буклет Loose Feathers #35), нитки і тканина самопідбором.
 Замість чорних  ниток я використала чорні, сизі, сірі, щоб здавалося, ніби це одна мультиколорна нитка. Також і кілька відтінків червоного. Прийом не новий, вже надибала не одну вишивальницю, що теж дійшла до цього способу  сама і без підказок. Вишита заготовка багато місяців відлежувалась, перш ніж стати книжкою. Ми, прихильники вишиваних картин у рамах, боїмося малих форм, збираємо повільно, помиляємося, і цю я збирала довго, майже тиждень.  У міру м'яка, приємна до рук, дві кишеньки і аркуш фетру. Петелька сплетена простою технікою макраме, а всі ґудзики зняті з сорочок :]
У запасниках лежать заготовки на ще дві  гольнички.

6 коментарів:

  1. Оооо! Чудова ідея! Як давно я хочу зробити собі гольницю-сумочку! Яка висить на стіні і має все необхідне для "терміново щось зашити". Чи зберусь ... Твоя чарочка чудова! Саме таке перетворення непотрібних речей в щось чудово-практичне мене зачаровує.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ця чарочка дуже виручає. Бо в основному шиється те, що не є основним процесом. А коробка з приладдям, як завше, десь там під столом. Мабуть, гольниць багато не буває. Десь там у мене сховані заготовки на дві біскорню, страшно подумати, скільки років вони мене криють тихим словом за те, що і досі пласкі.
      А що за гольниця-сумочка, покажеш?

      Видалити
    2. Автор видалив цей коментар.

      Видалити
    3. [URL=http://i-fotki.info/24/f03812f056a5dcd6fc9d6706650681ce4d7b21331317232.jpg.html][IMG]http://f24.ifotki.info/thumb/f03812f056a5dcd6fc9d6706650681ce4d7b21331317232.jpg[/IMG][/URL]

      Видалити